Baking speculaas with a mould

Speculaas Moulds

Speculaas Moulds

Wonder why Sandra choose the speculaasmoulds for her typical Dutch postcard? For our Dutch customers, the speculaasmoulds (speculaasplanken) on our newest postcard don´t need any explanation – but maybe our international customers would like to know more about these curious moulds and how to make them. So, in this blogpost we will give you a little introduction into baking speculaas!

Speculaas is a traditional Dutch coockie. We eat them the whole year, but traditionally they are eaten and baked during the Sinterklaas-period in November and December. The coockie gets its special taste from the special mixture of spices – in the Netherlands you can just buy these as ´speculaaskruiden´ or speculaasspices. We use them for pepernoten as well. But if you don´t live in the Netherlands, these are the ingredients to make the mixture of spices yourself:

  • 40 gram cinnamon (kaneel)
  • 10 gram nutmeg (nootmuskaat)
  • 5 gram clove (kruidnagel)
  • 5 gram cardamon (kardemom)
  • 5 gram white pepper (witte peper)
  • 5 gram coriander seeds (korianderzaad)
  • 5 gram gingerpowder (gemberpoeder)
  • 5 gram anis seed (anijszaad)
  • 5 gram mace (foelie)

Note that all spices are needed in a grinded form. You can change the mixture according to your own taste – you could for instance use more cinnamon and a little less pepper or anis.

Maybe you now wonder if you can still buy these moulds these days – the simple answer is yes. There is a chain of stores in the Netherlands called Dille & Kamille – they usually sell the moulds the whole year. In specialised backing and coocking stores you can also find them. If you don´t have one and can´t get one, you can just bake the coockies on a plate. Make sure to not make them too thick. Ideally there are about 1/2 cm thick.

In the YouTube movie, you can find the way to make the speculaas and you can see how the wooden speculaas moulds are actually used. The ingredients are in Dutch, but here is the translation – in the same sequence as they are added to the mix in the movie:

  • 100 gram soft butter (zachte boter)
  • 125 gram brown sugar (bruine basterdsuiker)
  • pinch of slat (snufje zout)
  • 1/2 dl buttermilk (karnemelk)
  • 250 gram white flour (bloem)
  • 1/2 el backing powder (bakpoeder)
  • 2 el speculaas spices (speculaaskruiden)

After you made the mixture, leave it in the refridgerator for at least half an hour before you make the coockies. Bake them for 20 to 25 minutes at 200 degrees celcius.

If you made the coockies, we would love to hear your opinion!

Advertenties

Over Astrid

Duizendpoot, freelance tekstschrijver & redacteur & projectleider, wannabe schrijver van niet een maar twee boeken, fanatiek lezer, eigenaar webshop in kaarten Cardcetera, eigenaar tekstbureau Flytande, vrouw, zus, dochter, vriendin, hobby kok, dol op post, levensgenieter, hardloopster. Al deze onderwerpen komen (uiteindelijk) vast aan bod in een of meerdere blog berichten.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrondinformatie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Baking speculaas with a mould

  1. Sandra de Haan zegt:

    Hoi Astrid, Dat is toevallig! Gisteren heb ik de kaart verstuurd via postcrossing en daarbij het recept gedaan voor speculaas. Dit meisje had aangegeven geinteresseerd te zijn in recepten van nationale gebakjes en koekjes. Uitgelezen kans natuurlijk om mijn kaar te versturen 🙂 Groetjes,Sandra Date: Fri, 3 May 2013 12:05:08 +0000 To: hutjevlut@hotmail.com

    • Astrid zegt:

      Dat is inderdaad toevallig! Ik dacht ´ik zal eens uitleggen hoe typisch Nederlands deze speculaasplanken eigenlijk zijn.´ En dan in het Engels – dan is het voor internationale klanten ook duidelijk en na te maken zonder de kant en klare speculaaskruiden 🙂

  2. Pingback: Cardcetera and Sinterklaas: win a set of postcards | Cardcetera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s