Atelier-kaarten van Nouvelles Images

Cubaanse sigaren

Nouvelles Images bestaat sinds 1957 – inmiddels 54 jaar dus. Een van de bekendste en populairste series die de uitgever op de markt heeft gebracht is de Atelier-serie: kaarten met daarop veel kleine afbeeldingen die een bepaalde overeenkomst hebben. Multiples worden ze ook wel genoemd. Dit kunnen verschillende overeenkomsten zijn; enkele voorbeelden zijn eten (pasta, kruiden, specerijen, brood, taartjes), dieren (konijnen, boerderijdieren, vlinders) en ruimtes in huis (badkamer, keuken). Maar er zijn bijvoorbeeld ook kaarten met gieters, kurkentrekkers, sigaren en tuinkabouters. Als er maar genoeg verschillende verschijningsvormen van zijn, kan er een multiple kaart van gemaakt worden. Maar hoe is het allemaal begonnen?

De Atelier-serie is ontstaan in 1997 – onder de leiding van Jacques Lavaux (de toenmalige artistiek directeur) van Nouvelles Images. Hij haalt zijn inspiratie voor een groot deel uit  ‘The book of ingredients’ – een bekend kookboek van Adrian Bailey. In dit boek zijn ingrediëntenkaarten met afbeeldingen opgenomen. Aan de hand van die kaarten kan de lezer (de kok) voor hem nog onbekende ingrediënten identificeren. Lavaux wil deze productkaarten als ansichtkaarten en (kleine) posters voor een groter publiek toegankelijk maken. De Atelier-serie begint dan ook met afbeeldingen van kruiden, pasta, tomaten en aubergines. Er bestaan wel twijfels over het bestaansrecht van deze serie, onder andere bij  Jean-Baptiste Blanc (de huidige directeur): wie zou deze kaarten nou willen kopen? Er wordt in eerste instantie dan ook niet veel geld uitgegeven aan de te fotograferen producten.

Koeien

De serie blijkt vanaf het begin echter een groot succes en het aantal afbeeldingen en thema’s dat beschikbaar is blijft groeien. Zo komen er ook kaarten met het thema ‘Saveurs de …’, met de kruiden en smaken van bepaalde gebieden, maar ook kaarten met verschillende producten in een kleur, bijvoorbeeld ‘Pink comme….’  Het bleef ook niet alleen bij ansichtkaarten en affiches; de afbeeldingen zijn inmiddels bijvoorbeeld ook te vinden op dienbladen en in kalenders.  Van de ansichtkaarten zijn er volgens Nouvelles Images zelf tientallen miljoenen verkocht – niet gek voor een serie waarvan een van de directie-leden dacht dat er geen interesse voor zou zijn! Om dit succes te vieren, verschenen in 2010 een groot aantal van de oudere afbeeldingen op extra groot (A5) formaat.

De hele (?) collectie Atelier kaarten die uitgegeven is vind je op deze pagina van Nouvelles Images zelf. Wil je zelf ook starten met het verzamelen van deze bijzondere kaarten, je bestaande voorraad aanvullen, iemand anders er op attenderen of deel gaan nemen aan de Nouvelles Images tags op het Postcrossing forum? Cardcetera verkoopt (uiteraard!) een uitgebreide selectie van Atelier kaarten! Zowel in standaard als in A5-formaat. En: sinds kort ook in het speciale Fold ´n Please formaat: Les Chats en Jardin Aromatique! Zit jouw favoriet er niet bij? Laat het ons weten – als de kaart nog te bestellen is, voegen we deze graag voor je toe aan onze selectie!

Advertenties

Over Astrid

Duizendpoot, freelance tekstschrijver & redacteur & projectleider, wannabe schrijver van niet een maar twee boeken, fanatiek lezer, eigenaar webshop in kaarten Cardcetera, eigenaar tekstbureau Flytande, vrouw, zus, dochter, vriendin, hobby kok, dol op post, levensgenieter, hardloopster. Al deze onderwerpen komen (uiteindelijk) vast aan bod in een of meerdere blog berichten.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrondinformatie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Atelier-kaarten van Nouvelles Images

  1. Pingback: Van een hobby naar een eigen webwinkel | Cardcetera

  2. Pingback: A new photographer @NouvellesImages: Sonia Chatelain | Cardcetera

  3. Pingback: Wensen voor speciale kaarten? Het Postcrossing forum! | Cardcetera

  4. Pingback: The Postcard Cure week 36: Publisher Nouvelles Images | Cardcetera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s